CASA MULDER

Luxe vakantievilla Spanje
Costa Blanca, San Fulgencio La Marina

Regio Alicante

Valencia

Valencia is een van de 17 autonome regios van Spanje, met alshoofdstad het gelijknamige Valencia. Voluit is de naam van de regio in het Spaans: Comunidad Autonoma de Valencia. In het noordoosten grenst de regio aan Catalonie, in het noordwesten aan Aragon, in het westen aan Castilie La Mancha en in het zuiden aan Murcia. De regio heeft een zeer lange kustlijn aan de Middellandse Zee. Door de invloed van de zee is het klimaat ook milder dan dat van regios als Madrid die in het binnenland liggen. Dankzij de lange stranden en veel zon wordt de regio jaarlijks door veel toeristen bezocht.

alicante

Alicante

Alicante ligt in de Spaanse autonome regio Valencia, en is hoofdstad van de provincie Alicante. De stad ligt aan de Costa Blanca en is de op een na grootste stad van de autonome regio Valencia. In 1858 werd de spoorlijn tussen Alicante en Madrid geopend. Daardoor groeide de haven van Alicante uit tot uitvoerhaven van in het midden van Spanje geproduceerde goederen. Alicante beschikt over een luchthaven (12 km buiten de stad). Eigenlijk ligt deze luchthaven in El Altet, een dorpje buiten Alicante. Alicante, een bestemming waar het bijna het hele jaar lekker weer is. Ideaal om te overwinteren, maar ook fantastisch voor een strandvakantie. De compacte stad is wat kleiner dan het noordelijker gelegen Valencia en is daarom goed te voet te verkennen.

Bezienswaardigheden Alicante stad

De Oude Stad is betrekkelijk klein en ligt ingeklemd tussen de Rambla, een boulevard die op de plaats ligt van de vroegere stadsmuur, en de heuvel waarop zich het Kasteel van Santa Barbara bevindt. De meeste monumenten zijn in de Oude Stad te vinden.

De oude wijk Santa Cruz is een geheel van smalle straatjes met trapjes, dat tegen de hellingen van de Monte Benacantil is gebouwd. De schilderachtige straatjes zijn omgeven door witte huisjes die rijkelijk voorzien zijn van bloemen en van versierde tegeltjes.

Het Kasteel van Santa Barbara (Castillo de Santa Barbara) is een complex van gebouwen en verdedigingsmuren op een 166 meter hoge heuvel, de Monte Benacantil, die hoog boven de stad uittorent. Deze plaats werd al benut in prehistorische tijden. Men heeft er overblijfselen gevonden uit de Bronstijd, de kelto-iberische cultuur en de Romeinse tijd. De voorloper van de huidige vesting werd gebouwd door de Moren, einde 9e eeuw. De oudste delen van de huidige vesting stammen uit de 11e tot 13e eeuw.

De nieuwere wijken Centro, Mercado, en San Anton kennen enkele fraaie boulevards (Avenidas) langs de kust. Met palmen omzoomde, parkachtige voetgangersgebieden strekken zich uit langs de kust met zicht op de jachthaven.

In de stad bevinden zich diverse musea.

Elche/Elx

Elx (Spaans: Elche) ligt op 23 kilometer van Alicante en is de op drie na grootste stad van de regio Valencia.
In Elche wordt ieder jaar op 14 en 15 augustus Het Mysterie van Elche (Misteri d'Elx) opgevoerd, een voorstelling over de laatste levensdagen, de ten hemelstijging en de kroning van de Heilige Maria en welke daar La Festa wordt genoemd. In deze Valenciaanse stad heeft het mysteriespel zijn oorspronkelijk vorm weten te behouden en is het tot op heden het enige middeleeuws spel in die vorm.
foto-impressie
Elche-palmtuin

Een van de meest bijzondere plekken in Elche is het Palmeral de Elche. Dit is met ruim 200.000 palmbomen een van de grootste palmbomentuinen van de wereld. Naast palmbomen vind je hier ook andere mediterrane bomen, zoals de sinaasappelboom en de vijgenboom. Palmeral de Elche is aangelegd door de stichters van de stad (de Moren) en dus enorm oud. Sinds 2000 staat de palmbomentuin op de UNESCO lijst van Werelderfgoed.
foto-impressie

Cartagena

Cartagena

Cartagena is een drieduizend jaar oude stad met een rijk verleden. Begonnen als nederzetting is het in 223 voor Christus door de Cartageners gesticht als Quart Hadas. De haven van Cartagena is al voor meer dan twee duizend jaar een belangrijk strategisch punt. Zelfs hedentendage is Cartagena de marine haven van Spanje en wordt tevens gezien als een van de mooiste natuurlijke havens ter wereld. De stad heeft o.a. de volgende archeologische beziens- waardigheden: de Muralla del Mar, een muur met 8 poorten. Het Romeinse Theater Dateert uit de eerste eeuw voor Christus en wordt gezien als een van de belangrijkste Romeinse theaters van Spanje. Het theater is in 1987 ontdekt en de opgravingen gaan tot hedentendage door. Kan dagelijks worden bezichtigd, evt. onder leiding van een gids. Het Nationaal archeologisch maritiem museum is in 1982 geopend tegelijkertijd met het Nationaal centrum voor archeologisch onderwater onderzoek. Toont o.a. de overblijfselen van diverse gevonden wrakken en een dwarsdoorsnede van een Romeins koopvaardij schip. Ambachtencentrum "El Centro de Artesania"In dit centrum wordt het werk van diverse locale handarbeiders getoond en te koop aangeboden. Er wordt een goed beeld verkregen van wat er allemaal in de regio wordt gemaakt (verwerkte materialen o.a. keramiek, glas, textiel).

Al meer dan duizend jaar wordt in de buurt van de stad Cartagena Licor 43, dat op zijn Spaans Cuarenta Y Tres of Licor Cuarenta Y Tres wordt genoemd, gemaakt, een zoete Spaanse likeur met een sterke vanillesmaak.
U kunt de Licor 43 proeven en de fabriek bezoeken met de Licor 43 experience.
Verdere informatie vind u hier.

Klimaat

De Costa Blanca ("witte kust") heeft in Spanje het minste contrast in weerbeeld. Het klimaat in dit gebied is uitermate gezond. De combinatie van schone lucht, het tropische weer en het licht, heeft een bijzonder verkwikkende uitwerking op lichaam en gezondheid. De World Health Organization heeft niet voor niets de Costa Blanca uitgeroepen tot de streek met het aangenaamste klimaat van Europa.